Grooved Building [Crb]

LOCATION: 2356 Córdoba St. - Rosario, Argentina.

 

PROJECT

Matías Imbern

Marcelo Mirani

 

TEAM

Andrés Bertoni [Team Leader]

Leandro Granitto [Project Manager]

Julián Del Bianco [Construction Manager]

 

Andrés Bertoni [Team Leader]

Leandro Granitto [Project Manager]

Julián Del Bianco [Construction Manager]

Ariel Chirino [Renders]

Addis Magali Hoffmann [Graphics]

 

CONSULTANTS
Civil Eng. Andrés González Theiler

 

YEAR 2021

 

DESCRIPTION:

 

The project is located on Cordoba street, one block away from Oroño Boulevard, the western limit of the city's Central Area. Cordoba Street is a foundational urban corridor of the city that allows a maximum height of 31.5m. in a block marked by high building density and high vehicular traffic, with a large number of services and uses in the immediate vicinity. The building contributes to this condition, resolving the contact with the public road through a double-height hall that functions as an extroverted transition space towards it, and at night becomes a luminous cairn that bathes the traditional urban corridor in light.

In contrast, the dwellings function as introverted containers, closing off to the south and opening up to the north. To this end, the openings and balconies are unified in a gradient of slots of different densities that function as a climatic filter and a safeguard for privacy in a block full of buildings at the front. At the back of the lot, the building mass is organised around a courtyard that provides light and ventilation for the spaces at the back of the building to the north and east.

As a main strategy, the project is committed to programmatic hybridisation and typological diversity in order to provide social interaction and generate a high-rise community in which different family compositions and age ranges interact, with smaller units on the ground floor and larger units on the upper floors. In this way we can find in conjunction with the double height of the hall, an office and amenities, then loft and one-bedroom units, 2-bedroom units, and finally exclusive 3 and 4-bedroom flats on the upper floors.

The materiality of the building envelope, entirely made of exposed brick, defines the expressiveness of the project by combining colours and textures. Black brick is used both to 'detach the block of flats' from the ground and to materialise a volume of greater visual weight on the roof, which contains the communal services. The white brick, with a diversity of textures and interlocking elements, is used as a container for the dwellings, divided by grooves that express and reinforce the typological diversity.