Reticular Building [Mrn]

LOCATION: 65 Moreno Bis St. - Rosario, Argentina.

 

PROJECT

Matías Imbern

Marcelo Mirani

 

TEAM

Agustín Ramonda [Preliminary Design]

Francisco Valdez [Project Manager]

Mauro Marinelli [Construction Manager/Project Manager]

Rocío Figuera [Graphics]

Manuel Bianchi [Renders]

 

CONSULTANTS
Str. Eng. Gustavo Bordachar

 

YEAR 2019

 

DESCRIPTION:

The project is located in the Rosario’s Central Area, meters away from the Parque de las Colectividades, link of the coastal park system to the Paraná River. The 6.90m wide and 23 deep lot is significantly less than the city average, making the location of the vertical circulation core key to enhance the possibilities of the terrain. It is located in the center of the building mass, producing quasi-symmetrical units, slightly displaced to the north, allowing the only possible vehicular entry due to the presence of a large tree on public road.

 

The project is based on a three-dimensional grid, which forms the supporting structure, as well as, establishes the organization of programmatic bands and defines the formal expression of the building on the facades. The building rests on its southern party wall, on a neighbouring building. The north party wall, on the other hand, faces an entrance corridor to lots in the center of the block, which is party wall as a third façade.

 

The structure works with the logic of the center (the nucleus) and perimeter (the grid), leaving floors free and flexible from the programmatic point of view: thus offering offices or 1-bedroom apartments (semi-floor) or 2 bedrooms (exclusive floor), as well as duplex units with exclusive roof terrace, in continuation with the research logic supported by the studio, of proposing different typological configurations in response to the diversification of contemporary living.

 

The formal result that characterizes the building is an irregular grid, affected by the different typologies that coexist in it.